Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини:

Автор Тема: Наредба N 18 и електонната търговия  (Прочетена 4663 пъти)

Неактивен Михаил Михов

 • Администратор
 • Мега Гуру
 • *
 • Публикации: 3915
 • @Mihail
  • MyWeb1
Наредба N 18 и електонната търговия
« -: 27 Януари, 2019, 23:20:25 »
Колеги, сигурно вече сте запознати с прословутата 'Наредба номер 18' касаеща в новите промени и регистрацията на платформи за електронна търговия.
В тази си част, срока за регистрация е до март.

Какво е фактическото положение до момента:

1. НАП твърди, в пример 6 че:
Цитат

Задължено лице извършва продажби на стоки чрез електронен магазин. За всяка направена поръчка от клиенти на електронния магазин в базата данни се съхранява информация за вида, наименованието, единичната цена, количеството и общата стойност  на поръчаните стоки. Отразява се статусът на всяка поръчка от заявяването й до предоставянето на стоките на клиента.

Описаният в примера софтуер представлява СУПТО и следва да отговаря на всички изисквания на Наредба №Н-18/2006 г., вкл. да е свързан и да управлява въведеното в експлоатация в обекта фискално устройство.

2. От друга срана отговаря официално на kik-info.com следното:
Въпрос:
1)   Електронен магазин, при който плащанията по продажбите са само по банков път, счита ли се за „Лице по чл. 3” във връзка с чл. 52м, ал. 1 от Наредба №Н-18 и задължен ли е да подава Приложение № 33?

2)   Електронен магазин, при който плащанията по продажбите са само чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги, счита ли се за „Лице по чл. 3” във връзка с чл. 52м, ал. 1 от Наредба №Н-18 и задължен ли е да подава Приложение № 33?
Отговор:
„Лице, което извършва продажби чрез електронен магазин, но не приема плащания, за които е налице задължение за издаване на фискален бон (например, банкови парични преводи и пощенски парични преводи), не попада в обхвата на задължените по чл. 3 лица, съответно за него не е налице задължение по чл. 52м за подаване на информацията, посочена в Приложение №33 на Наредба №Н-18/2006 г.

Следва да се отбележи, че по желание на лицето, същото може да бъде включено в публичния електронен списък на електронните магазини, който НАП ще поддържа и ще бъде достъпен на интернет страницата на агенцията, след подаване на информацията, посочена в Приложение №33 на Наредба №Н-18/2006 г.“

Според мен, какво следва от това:
1. Ако приемате плащания само по банка или пощенски парични преводи - регистрацията на магазина е пожелателна.
2. Ако приемате плащания с карти - става сложно.
- софтуера на вашия магазин, трябва да е одобрен от НАП;
- трябва да може да е вързан с фискално устройство.

Как ще се одобри свободен код, след като има изискване да няма възможност от манипулация?
И ако това стане, как да вържете магазина си с касовия апарат, ако той не приема инфо от браузър?
Следете за тези въпроси, колегите от ERPbg
myweb1.eu // Български платежни методи за HikaShop

Неактивен Михаил Михов

 • Администратор
 • Мега Гуру
 • *
 • Публикации: 3915
 • @Mihail
  • MyWeb1
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #1 -: 29 Януари, 2019, 18:49:50 »
Да си продължа монолога ;)

Днес основно изчетох приложение № 29 от наредбата свързано с изискванията за регистрацията на 'СОФТУЕРИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОДАЖБИ В ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ', просто от любопитство в случай, че трябва да се приемат картови плащания...
Е няма софтуер за ел. магазин който да може да отговори на това. Дори и след основна преработка. Той росто има друга философия и не е създаден за това.

За 2-път българския ел. търговец е лишен от възможността да приема картови разплащания /*според пример 6 на НАП*/
Това значи, че поради някаква бюрократична грешка сме отрязани от пазара извън БГ, а и тук картовите разплащания влизат с пълна сила...

Единствена алтернатива остава 'Пощенския превод' - пратки от офис до офис с определен размер и тегло.

И всичко това се случва в края на 2-то десетилетие на 21 век  :-\

myweb1.eu // Български платежни методи за HikaShop

Неактивен Уеб дизайн Seo

 • Мега Гуру
 • *
 • Публикации: 2818
 • 3D Web Design - разработка на добавки за Joomla
  • 3DWebDesign
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #2 -: 30 Януари, 2019, 08:56:37 »
Мишо, нали знаеш: няма друга такава държава. Закони, наредби и подобни се пишат и мислят от тъпаци които си нямат НИКАКВО ПОНЯТИЕ от нещата.
Практически Joomla курс и обучения. Записване на 0898615736


Неактивен sashomasho

 • Мега Гуру
 • *
 • Публикации: 2905
 • искам въртолет
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #3 -: 06 Февруари, 2019, 04:22:24 »
Чудесно... мен не ме лови... от 20 години съм само на банков превод... което спестява куп проблеми покрай галимациите с фискалните апарати....
Чудно ми е защо картовите разплащания се разглеждат като касови... и да уточним...
Картови разплащания В ТЪРГОВСКИ ОБЕКТ чрез пос терминал?
или
Картови разплащания ОНЛАЙН за интернет магазини?
или става дума и за двата вида?

Според мен ако нямаш пос устройство, как ще го вържеш с касов апарат и защо трябва да го вързваш... това не е касова операция а банкова... те счетоводно не влизат в касата като касови наличности а в банката.

Под пощенски пратки има ли се в предвид и наложените платежи, защото примерно при мен наложения платеж се изплаща по банка...
Макар и рядко да имам доплащания са по този начин...

Според мен има и малко положителни страни - ще се намали опцията наложен платеж и злоупотребите от нелоялнни клиенти а също и от некоректни оналайн търговци...

Още нещо... на скоро дочух информация че НАП искали и складовите програми да бъдат обвързани с тях, така че да знаят по всяко едно време какво имат в склада... и пак по същия начин одобряване на софтуер, който най-вероятно е платен и който е за уиндоус и т.н.
Онлайн магазин за фототапети

Неактивен JSS

 • За малко е тук
 • *
 • Публикации: 4
Има ново изискване софтуерите за електронна търговия да са одобрени от НАП.  Ползвам Джомла  с отворен код и няма как да посоча разработчик на платформата, който да застане и гарантира за изработката си.

Предлагат алтернатива - търговецът да намери разработчик, който да се обяви като такъв пред НАП, или да направи нов магазин при разработчик, който вече е деклариран като такъв пред НАП.

Как се оправяте в тази ситуация?

Неактивен JSS

 • За малко е тук
 • *
 • Публикации: 4
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #5 -: 20 Февруари, 2019, 11:51:35 »
Към е-магазина има виртуален пос-терминал, който е собственост на банката и се плаща ежемесечна такса (наем) за плзването му + процент от стойността на превода за поръчката.

 Смята ли се такъв терминал за пос-терминал с всичките му последствия, или, след като е на банката, а тя има лиценз за него, преводите могат да се нарекат банкови преводи? Последно какво се оказва?...

Според банката - може да се смята като банков превод, остава обаче въпросът - дали така ще го прочетат и от НАП?...

 
« Последна редакция: 20 Февруари, 2019, 12:16:25 от JSS »

Неактивен JSS

 • За малко е тук
 • *
 • Публикации: 4
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #6 -: 20 Февруари, 2019, 13:47:25 »
По повод на въпроса по-горе - Под пощенски пратки има ли се в предвид и наложените платежи, защото примерно при мен наложения платеж се изплаща по банка...

Поствам диалога си с Еконт -

Здравейте, според Наредба №Н-18 на НАП - плащане чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги - това важи ли за Еконт като лиценз?

Става въпрос за наложен платеж на пратки

В смисъл - може ли да се ползва вашата услуга и плащането по такава формулировка - с ваш лиценз?


Може да ползвате услуга за изплащането на наложени платежи чрез Пощенски паричен превод.
Имате възможност и да си направите електронно споразумение за това в е-Еконт от меню Профил - Потвърдени споразумения - +Ново споразумение, което да прилагате при подготовката на документи за пратките

Това не задължава клиента ми да прави пощенски превод, а само Е-конт, след като приеме плащането, го регистрира и го изпраща като пощенски превод, правилно ли съм разбрал?..

Ако изплащането на наложените платежи по пратките е зададено от подател да се изплащат чрез Пощенски паричен превод, такъв се генерира автоматично от системата при предаване и заплащане на пратката от страна на получател.

Неактивен MOn dsoffn

 • Разбирач
 • *
 • Публикации: 1070
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #7 -: 20 Февруари, 2019, 15:10:03 »
Ами четете повече и се образовайте преди да пишете глупости!!

Всяко плащане с карта било то кредитна или дебитна, трябва задължително да бъде съпроводено с касова белезка и то издадена на момента на покупката, тоест ако си поръчат в 2 часа през ноща през виртуален пос терминал трябва в 2 часа и вие да пуснете касова бележка, било то виртуална чрез СУПТО или през касов апарат.

Наложения платеж независимо по какъв начин се изплаща се приема за касово плащане и е задължително да бъде съпроводено с касова бележка!!!

Услугата ППП -> Пощенски паричен превод е услуга при която пощенския оператор издава касовата бележка вместо вас и не сте дължи да имате касов апарат!

Лицензирани пощенски оператори са Пощата, Еконт и Жълтите боклуци на който няма дори да им спомена името! Бъдете умни и не ползвайте жълтите боклуци!

Според неофициални тълкования на НАП е-магазини, които нямат задължение да издават касова бележка не влизат в регулацията за СУПТО и не са длъжни да регистрират сайта си в НАП, ако обаче издавате касова бележка то тогава влизате в регулация за СУПТО или казано просто или вадите 200 000 лева на един като мен, да ви бори мъките или фалирате или лишавате клиентите си от касови плащания :)

Неактивен Михаил Михов

 • Администратор
 • Мега Гуру
 • *
 • Публикации: 3915
 • @Mihail
  • MyWeb1
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #8 -: 20 Февруари, 2019, 17:55:40 »
трябва в 2 часа и вие да пуснете касова бележка, било то виртуална чрез СУПТО или през касов апарат.
Няма такова нещо Иване :)
Понеже ел. магазина се приема за сега като СУПТО, трябва по някакъв начин да възбуди касовия апарат автоматично в 2-часа и след като той /*касовия апарат*/ получи достатъчно ерекция - да изхвърли един касов бон към НАП  8)
myweb1.eu // Български платежни методи за HikaShop

Неактивен Михаил Михов

 • Администратор
 • Мега Гуру
 • *
 • Публикации: 3915
 • @Mihail
  • MyWeb1
Има ново изискване софтуерите за електронна търговия да са одобрени от НАП.  Ползвам Джомла  с отворен код и няма как да посоча разработчик на платформата, който да застане и гарантира за изработката си.

Предлагат алтернатива - търговецът да намери разработчик, който да се обяви като такъв пред НАП, или да направи нов магазин при разработчик, който вече е деклариран като такъв пред НАП.

Как се оправяте в тази ситуация?

Няма как един онлайн магазин да отговори на изискванията за СУПТО //поне за сега
Просто наредбата, или по скоро тълкуването и са сбъркани!
myweb1.eu // Български платежни методи за HikaShop

Неактивен Ventcislav

 • Загряващ
 • *
 • Публикации: 191
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #10 -: 21 Февруари, 2019, 14:17:54 »
електронен магазин - какво действие имаме "Продажба" или сключване на договор от разстояние...???

Неактивен JSS

 • За малко е тук
 • *
 • Публикации: 4
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #11 -: 21 Февруари, 2019, 15:08:43 »
сключване на договор от разстояние, няма още продажба.
« Последна редакция: 21 Февруари, 2019, 15:10:23 от JSS »

Неактивен ItsoWD1

 • Чаткащ
 • *
 • Публикации: 252
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #12 -: 22 Февруари, 2019, 15:26:31 »
Ами четете повече и се образовайте преди да пишете глупости!!

Всяко плащане с карта било то кредитна или дебитна, трябва задължително да бъде съпроводено с касова белезка и то издадена на момента на покупката, тоест ако си поръчат в 2 часа през ноща през виртуален пос терминал трябва в 2 часа и вие да пуснете касова бележка, било то виртуална чрез СУПТО или през касов апарат.

Наложения платеж независимо по какъв начин се изплаща се приема за касово плащане и е задължително да бъде съпроводено с касова бележка!!!

Услугата ППП -> Пощенски паричен превод е услуга при която пощенския оператор издава касовата бележка вместо вас и не сте дължи да имате касов апарат!

Лицензирани пощенски оператори са Пощата, Еконт и Жълтите боклуци на който няма дори да им спомена името! Бъдете умни и не ползвайте жълтите боклуци!

Според неофициални тълкования на НАП е-магазини, които нямат задължение да издават касова бележка не влизат в регулацията за СУПТО и не са длъжни да регистрират сайта си в НАП, ако обаче издавате касова бележка то тогава влизате в регулация за СУПТО или казано просто или вадите 200 000 лева на един като мен, да ви бори мъките или фалирате или лишавате клиентите си от касови плащания :)

Но според друго неофициално тълкуване, магазина в който артикула има име, описание, ску, наличност и цена се счита за СУПТО :)

Неактивен sashomasho

 • Мега Гуру
 • *
 • Публикации: 2905
 • искам въртолет
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #13 -: 22 Февруари, 2019, 18:48:47 »
Правиш го без наличност - по поръчка и готово
Онлайн магазин за фототапети

Неактивен sashomasho

 • Мега Гуру
 • *
 • Публикации: 2905
 • искам въртолет
Re: Наредба N 18 и електонната търговия
« Отговор #14 -: 22 Февруари, 2019, 18:51:41 »
Минавате на банкови преводи и всичко ще се нареди...
Клиентите разно или късно ще си направят е-банкиране и ще си пазарят онлайн.
+ това няма да имате непотърсени пратки по куриерите. Като си плати клиента ще си направи труда и да го вземе. Пък после ако иска да го върне.

Друг вариант изнасяте фирмата си в чужбина с малко регулации или по-скоро там където няма безсмислени регулации и си продавате пак в България
Онлайн магазин за фототапети