Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини:

Автор Тема: Сравнение между платформите за електронна търговия  (Прочетена 6700 пъти)

Неактивен ex3mist

• Загряващ
  • *
  • Публикации: 222
  • ex3m.bg
    • Онлайн магазин за спортни стоки и туристическа екипировка
Здравейте,

Понеже гледам, че в тази тема newbielink:http://forum.joomla.bg/index.php?topic=893.0 [nonactive] доста се изписа за Magento и другите платформи, пък и обмислям да си обновя сайта в скоро време и се чудя дали да си остане на Джумла и VM или да използвам нещо друго, та ще се радвам ако споделите мнение за другите по-популярни платформи за електронна търговия, като WooCommerce за WordPress, Hika Shop и VirtueMart за Джумла, PrestaShop, OpenCart, Magento и други, които решите, че си заслужават.

Познанията ми са ограничени до VirtueMart и малко OpenCart, все се чудя какво прави Magento-то толкова популярно, чувал съм също, че WooCommerce е много харесван... Ще се радвам ако споделите мнение за тези, с които имате опит, кои са плюсовете и минусите им, в какви случаи са подходящи за използване и т.н.

По нета съм чел какви ли не крайни мнения, както за едни, така и за други и знам, че по принцип всеки си харесва това с което е свикнал, но все пак ще помоля за обосновани мнения, знам, че тук има хора с доста повече опит от моя.

Мерси предварително!

P.S. Не съм сигурен темата за този раздел ли е най-подходяща, ако е необходимо преместете я където мислите, че и е мястото.
ex3m.bg
allurebg.com

Неактивен Уеб дизайн Seo

• Мега Гуру
  • *
  • Публикации: 2817
  • 3D Web Design - разработка на добавки за Joomla
    • 3DWebDesign
+1
Пропуснал си Oscommerce, Zen Cart и базираните на тях системи за магазини, а именно те са (все още) световният лидер по брой работещи магазини в света като това го казва Гугъл - при търсене за фуутпринтовете на различните видове магазини, за тях излизат най-голям брой резултати.

Може да си видял някъде, че Магенто била най-ползваната система което е една голяма маркетингова лъжа. Тези статистики в кавички са всички до една манипулирани - написани са от хора-разработчици на приложения за мадженто.

Честно казано, най-лесни за употреба готови системи са WooCommerce, Zen Cart и OpenCart. VirtueMart си се нуждае от доста настройка.

Hika Shop е още по-сложен и има нужда от още повече настройка, като можеш да объркаш 100 неща и след поне 10 изписани май само разработчиците на системата знаят точно каква е единствената правилна конфигурация.

Последните версии на Oscommerce също не са лоши, но му трябват доста допълнителни неща след стандартна инсталация. А Zen Cart е Oscommerce накичен с много екстри. Самия Oscommerce е нарочно оставен гол, като за него има огромен брой допълнителни модули (почти всички са безплатни) и който каквото иска, това си добавя.

OpenCart е също лесен за употреба, с почти всичо необходимо стандартно включено в него. По Магенто трябва да хвърлиш поне 1000 лева за труд за да стигнеш нивото на ползваемост на Zen Cart и OpenCart - това което те си имат по подразбиране, безплатно. Също така един Магенто магазин няма шанс да се класира така добре в търсачките както Zen Cart и OpenCart.

Защо Магенто не се класира добре в търсачките? Заради две неща:
1. Бъгове в системата и недомислици в нея.
2. Бавен и тежък е. Имаме два магазина базирани на Oscommerce които са с по над 3500 продукта и около 1000 уникални посетители (средно по 3-4000 импресии на ден). И тези магазини работят на хостинг планове от по 8 лв на месец на Суперхостинг - план СуперПро. Защото са бързи и леки. За сравнение - Магенто сайт с над 500-700 продукта и някаква посещаемост вече има нужда от ВПС (цена само на хостинга от 20-30 лв нагоре на месец).

Мнението ми е базирано на над 550 изработени магазина (брой с който само три фирми в България могат да се похвалят като едната от трите продава само едно готово решение). Имаме поне по 2-3 онлайн магазина изработени с всяка от тези платформи, така че всичко което споделих е базирано на личен опит.

С тези системи които описах че предпочитам заради леснотата им на използване и ниските количества труд за да направиш добър магазин, имаме изработени стотици магазини.

Дано да съм бил полезен  (up)
« Последна редакция: 03 Декември, 2015, 10:35:39 от Уеб дизайн Seo »
Практически Joomla курс и обучения. Записване на 0898615736

Неактивен ex3mist

• Загряващ
  • *
  • ex3m.bg
0
Дано да съм бил полезен  (up)

О да, благодаря за което! Ще ми се да имах такава информация още в началото, когато започвах да се уча, за да си спестя много време. За Магенто не че съм гледал някаква статистика, но ми прави впечатление, че навсякъде се пише и говори за него като за "черешката на тортата". :) Предполагам, че наистина маркетингът им е много силен.

А друг такъв въпрос, ако сайтът трябва да има и други опции освен магазин, да кажем блог, форум и т.н., кое би посъветвал да се използва - Wordpress и WooCommerce, Joomla и VirtueMart или някаква друга комбинация? Не споменавам какви да са другите приложения, които ще са за тези опции, просто ме интересува магазина какъв да е, ако ще има още функции към сайта.
ex3m.bg
allurebg.com

Неактивен Уеб дизайн Seo

• Мега Гуру
  • *
    • 3DWebDesign
0
Ползвай за такива сайтове Wordpress с WooCommerce или Joomla с VirtueMart. В Опенкарт също има възможности за блог в системата, но е по-сложно. Wordpress и Joomla не случайно са двете най-ползвани системи в света.

Неактивен MOn dsoffn

• Разбирач
  • *
  • Публикации: 1070
+2
Еди (Уеб дизайн Seo) е професионалист и уважаван в сферата в която се развива. Аз също го уважавам и не рядко се допитвам чрез лични съобщения до неговото мнение. Това което пиша е лично мое мнение, моята гледна точка и позиция е на човек, които не работи сам. Аз имам собствен екип, които се грижи за определени сектори от моя бизнес. Ако човек сам се захване с цялата тази работа би било безмислено да го прави по начина по които го правя аз. Всеки един от моите магазини има по два сървъра едновременно с плаващо ай пи, като единия стои винаги резерва ако другия падне, затова дали системата е тежка или не мен не ме интересува, защото имам сървърната мощ да поема изискванията. Ако имаш собствена машина с 20 ядра и 64гб рам не те вълнува дали системата ще ползва 2 рам или 10 рам, ти пак си имаш 6 пъти повече. Парите които плащам за всеки от съвърите ми е по - малко от колкото плащах на суперхостинг. Не обръщам почти никакво специално внимание на SEO-то на сайтовете ми. Ако търся позиции в гугъл, бинг, яндекс и др си плащам, но това не означава че отричам сео-то, просто мога да си позволя мерцедес и затова не карам фият на изплащане.

Аз мога да говоря единствено за virtuemart, hikashop и magento. Другите системи не заслужават вниманието. Разцъквал съм ги за по месец два и съм срещал много сериозни пропуски които не ги помна на изуст, но са били достатъчни за да ги отпиша от списъка ми с неща които да ползвам. Ще обърна по - голямо внимание на компонентите за джумла, щото сме в такъв форум, не защото нямам какво да кажа за магенто.

Virtuemart
Това е безплатен компонент за джумла, които предлага стандарните неща. Доста по - популярен е в сравнение с хикашоп които е също компонент за джумла, но е платен. Ако някои някъде предлага готово решение за джумла и то е свързано с търговия, то непременно е за виртуалмарт. Системата предлага много възможности, но и доста неща липстват. Има много добре развит форум и почти всички въпроси които бихте имали, имат отговор там, ако не намерите отговор там, може да попитате и ще ви отговорят. Казествените екстеншъни за virtuemart са платени също както е и при другите системи, но с тази разлика за virtualmart имате шанса все пак да намерите нещо читаво и без пари. За да се направи качествен магазин с virtualmart ще бъде необходимо баране по кода на приложението, само с настройките няма да стане. Хубавото е че нещата не са супер сложни и можете и сами да го направите, ако имате нервите да отделите година да се научите, ако не искате да отделяте толкова време, то много лесно можете да намерите кои да го направи вместо вас. Почти всички фирми занимаващи се с изработка на сайтове, та дори и разни "гуру-та" на свободна практика са запознати с virtualmart, което позволява голям диапазон в цените, което най - вероятно е за сметка на качеството но не във всички случай щом става дума за виртуалмарт. Еди работи на доста достъпни цени, а това което прави е качествено и определено дава предпоставки да се спечели от сайта.

Hikashop
Това е платен компонент за джумла. Има супер много опции и почти няма да ви се налага да пипате по кода на приложението. Имат форум които също е добре развит, но хубавото на форума е че каквото и да попитате, просто няма как да не ви отговорят до няколко часа или на следващия ден. С този компонент почти няма да ви се наложи да търсите приложения за него, защото си има всичко вградено. Цената е приемлива и определено си струва парите. Няма да изписвам рамони за него, само ще кажа че си струва да го имате и да направите магазин основан на компонента. С един лиценз можете да направите колкото си искате магазини във този форум има тема за групово пазаруване, където ако се включите ще платите една 15 от цената или няколко долара на година, защото лиценза се подновява всяка година. Ако не си подновите лиценза просто няма да може да се възползвате от новите ъпдейти на компонента, но всичко останало ще си работи така както очаквате и си е работело педи това. Ако няма да правите нещо екзотично или супер изчанчено е перфектен компонент. Спазени са 90% от сео стандартите за он-пейдж оптимизация и дава предпоставки за по - добро класиране, което класиране само по себе си е относителна работа, защото това за заради което сте се класирали днес по - напред може да ви докара наказание и да изчезнете от серпа (резултатите на гугъл) изобщо. Обикновенно хората ползвали хикашоп са бивши потебители на virtuemart, аз не съм чул накои да се е оплакал. Ако този които чете се чуди дали да предприеме тази стъпка мога да кажа че преминаването на хикашоп не е най - лесното нещо на света, но определено си струва усилията. Лично аз съветвам да бъдат въведени продуктите наново, аз лично го направих, а става дума за няколко хиляди продукта. Ако не Ви се занимава да набирате наново продукти, хикашоп си има импорт от виртуалмарт.

* Двата компонента за които говорех по - горе са разширения към системата джумла. Джумла е създадена за създаване на блогове и сайтове за новини, в ядрото си няма заложени опции за създаване на онлайн магазин. Доста "гуру-та" се опитват да опетнят името на джумла, като казват че не може да се правят магазини със система създадена за новинарски сайтове. Това не е така! С джумла можете да създадете много лесно успешен магазин с които и от компонентите които си изберете отгоре. Джумла е най - добрата система за управление на съдържание и това не е само мое мнение. Не бих заменил джумла нито за уърдпрес, друпал, опенкарт, престашоп, зенкарт, еди ква си карт и други не толкова популярни системи. Джумла е система за която има много компоненти и повечето са качествени. Има компоненти почти за всичко за което се сетите или може да ви се наложи да правите. Не е необходим голям стартов бюджет, а специално за България, комюнитито е доста добро и полезно.

* Понеже за някои хора от форума може да има значение искам да кажа преди да говоря за магенто, че причината да реша да използвам магенто от този моемнт в които пиша този пост нататък е заради външни причини, а не свързани с някакво превъзходство на магенто спрямо горните две.

Magento
Това е отделна система създадена за изграждане на онлайн магазини. Изключително популярна сред всички занимаващи се с маркетинг, търговия, изработка на сайтове, абе имал ли си допир до света на онлайн търговията то 99% е сигурно че си чувал за магенто. Системата е безплатно, но си има и платена версия, всичко писано за нея е платено и трудно бихте намерили нещо безплатно, но не е невъзможно. Хостингите в българия, особенно по известните и някои замиращи като суперхостинг са доста скарани с нея имайте го предвид. Ако ще хоствате в БГ такава система или се пригответе да плащате прескъпо или се насочете към друга система. Ако ще хоствате в чужбина пак ще плащате почти същите пари, но ще получите поне 20 пъти по - добри условия, което в един момент се отплаща.

Какво съм забелязал, което не ми харесва в магенто:
- Магенто има някои специфични изисквания към хостинг средата, което дава предпоставки за нуждата на пъти по - големи ресурси.
- Изисква MySQL база данни, което е по - бавно от MariaDB, но след малки гимнастики този проблем е решим, но на кому са нужни :)
- Има со собтвен бичим по които трябва да се случват нещата. Общо взето ако тръгнете по логика ще стигнете до някъде, но не и до края, особенно ако логиката ви е изградена от работа с джумла, стената ще е сериозна гарантирано. Просто трябва да ви бъде обяснено кое как се прави, важното е че може да се направи.
- Не е от най - френдли системите, повечето фирми които се занимават с изработка на сайтове и оптимизация бягат като дявол от тамян от магенто, просто защото със значително по - малко труд ще вземат същите пари. Разбира се за всичко си има хора и цена :)

Какво харесвам:
- Логиката и начина по които се добавят продукти е изключително добър.
- Логиката по която се добавят опции и филтри е адски добър и се работи с лекота щом го разбереш един път.
- Доста е приятен интерфейса след като му свикнеш.
- Ако си дърто куче и всичко го правиш с таблици което е абсолютна тъпотия (мога да дам много аргументи но не затова е темата) и решиш да си казчваш продуктите като бял човек, да си ги оптимизираш както си трябва и прочие, интерфейса е изключително удобен. Особенно на магенто 2.
- Лесно можеш да я интегрираш със складов софтуер.
- Доста сериозни и казествени складови програми имат говори решения за магенто.
- Има готова интеграция с piwik което е просто чудесно, защото получаваш толкова професионален поглед над всичките си онлайн магини само от едно място само с няколко клика и по назина по които на теб ти харесва най - добре. Което си е заслуга на piwik не на магенто.
- Стабилна система е, особенно ако я наблъскаш с много продукти се вижда как уж тежката система първоначално си върви лекичко и безпроблемно.

Защо аз ще използвам magento вместо хикашоп, която използвам и в момента:
- Работя със складове и търговци от цял вят. Налага ми се за едни и също продукти да работя с по няколко склада защото ако клиента ти е в германие е по - изгодно да му изпратиш смесителя за вода от германски склад не от английски. Ако тръгна да качвам продуктите на ръка няма да ми излезне сметката, но за мое щастие всички големи търговци и складове предлагат фийдове и всички имат фийд за магенто, а нямат за хикашоп, ама един не намерих дето да има.
- Както споменах по - горе не залагам на SEO-то, а за да продавам влагам пари за реклама. Към която и рекламна борса да се обърнеш като рекламодате имат готови решения за магенто, а за хикашоп един не намерих.
- Освен реклама за кликове, импресии правя и афилейт реклама за която също е необходима интеграция и тук същото дърво за магенто всичко го има готово, за хикашоп нищо няма.
- Освен собствените си сайтове, за да продавам аз разчитам продуктите ми да бъдат публикувани и в други популярни сайтове които самите те си имат бичим на работа. Някои искат xml други csv, общото между всички е че имат готови "скрапъри" за магенто, някои имат за virtuemart, но за хикашоп пак мъгла.
- От гледна точка на натоварване на сървъра ми идва по - изгодно с един единствен фийд създаден от магенто които всички могат да ползват да си свърша работата, от колкото да създавам както в момента около 20 различни вида xml и csv фийда за всеки. То тези неща трябва да се обновяват, което си е процес.
- Използвам няколко големи компании за реклама и маркетинг в социалните мрежи, не съм се спрял само на една компания понеже няма такава на която услугата и към всички социалки да е на ниво. За тези които сега навлизат в тези неща препоръчвам konfo (единия от създателите е българин казва се Ивайло). Та при тези системи също има готова интеграция за магенто, докато за хиката няма. Но специално тук са по специфични нещата, но въпреки всичко е бонус ако сте с магенто.
- Освен гореизброените методи за реклама и продажба предлагам и продажба чрез ландинг пейдж, което си е един вид афилейт за отделен човек. Когато работиш с 5, 6 такива господина не е проблем да слдиш и 6-те ландинг страници, но когато са над 500 нещата придубиват друго измерение, а когато става дума за ландинг пейдж на един и също продукт за две коренно различни страни, които не пишат с една и съща азбука нещата стават трагични. За щастие обаче този проблем се решава много лесно с магенто и интеграция на ландинг пейджа с складов и магенто със складов софтуер.

* Имам още много доводи защо аз лично ще правя нещата с магенто, но те са специфични за мен и това което правя, не са толкова общи като горе изброените. Няма нищо от гореизброените, което да не може да се направи и с хикашоп и дори самия аз в момента го правя.

Неактивен Уеб дизайн Seo

• Мега Гуру
  • *
    • 3DWebDesign
0
Donbaron.bg, принципно си прав, а и аз го написах - не работя със магенто като система защото наистина не виждам смисъл за едно и също нещо да работя повече. Виж ако искам да отрежа главата на клиента и да му взема вместо хиляда - десет хиляди лева за онлайн магазин, то Магенто е правилната система за целта.

Иначе имаш един плюс от мен за ревюто - доста си се потрудил да го напишеш и със сигурност ще е полезно на много хора.

Неактивен ex3mist

• Загряващ
  • *
  • ex3m.bg
0
И от мен голямо благодаря за изчерпателния отговор на Donbaron.bg! Ако случайно имаш блог на такава тема може да го постнеш и там, полезно е за много хора.  ;)

Това, което на мен ми е направило впечатление и заради което използвам VirtueMart е, че има наистина голямо разнообразие от приложения за него, както платени, така и много безплатни. Имал съм различни спънки с използването му и наистина или намирам решението в този или в официалния им  форум, или като си опиша проблема някой ще помогне с решение. Направило ми е впечатление също, че разширенията за него са на по-ниски цени от тези за WooCommerce например. Предполагам, че много  "гуру-та", както каза Donbaron.bg, предпочитат Wordpress, защото работата с тази платформа е по-упростена, но пък мисля, че Joomla-та е доста по-универсална и могат да се направят доста по-специфични неща с нея без да си програмист. (Това е впечатлението ми по-скоро като страничен наблюдател за Wordpress.  :) )

А някакви впечатления за redSHOP? Чувал съм добри отзиви за него.
ex3m.bg
allurebg.com

Неактивен Уеб дизайн Seo

• Мега Гуру
  • *
    • 3DWebDesign
0
WooCommerce има едно предимство пред Виртюмарт - по-добра откриваемост в търсаките. Урл адресите стават със стандартните урл-и на Уърдпрес.

Неактивен ex3mist

• Загряващ
  • *
  • ex3m.bg
0
WooCommerce има едно предимство пред Виртюмарт - по-добра откриваемост в търсаките. Урл адресите стават със стандартните урл-и на Уърдпрес.

А по отношение на ресурсите? Чувал съм, че WooCommerce е също и по-леко, вярно ли е?
ex3m.bg
allurebg.com

Неактивен Михаил Михов

• Администратор
  • Мега Гуру
  • *
  • Публикации: 3909
  • @Mihail
    • MyWeb1
0
А някакви впечатления за redSHOP? Чувал съм добри отзиви за него.

Старата версия беше просто идеална, но нямам никаква представа какво се случва с новата за 3-ката
myweb1.eu // Български платежни методи за HikaShop

Неактивен Уеб дизайн Seo

• Мега Гуру
  • *
    • 3DWebDesign
Re: Сравнение между платформите за електронна търговия
« Отговор #10 -: 03 Декември, 2015, 14:42:52 »
0
А по отношение на ресурсите? Чувал съм, че WooCommerce е също и по-леко, вярно ли е?
Не мога да кажа, нямаме такъв голям магазин - нито наш, нито на клиент. Малките такива магазини с по 100-200 продукта са относително леки.

Неактивен Михаил Михов

• Администратор
  • Мега Гуру
  • *
  • @Mihail
    • MyWeb1
« Отговор #11 -: 03 Декември, 2015, 16:09:53 »
0
Да се използва WordPress за сериозен магазин е смешно  8)

//Много ме е боляла главата от подобни изцепки.

Що се отнася до Джумла3 магазин - за мен Хиката е средство на избор в момента
« Последна редакция: 03 Декември, 2015, 16:15:35 от Михаил »

Неактивен Уеб дизайн Seo

• Мега Гуру
  • *
    • 3DWebDesign
« Отговор #12 -: 03 Декември, 2015, 16:25:02 »
0
Откак Аутоматик-собственика на уърдпрес купиха вуукомерс, нещата станаха сериозни и не ги поценявай. Смешно не може да е - знаеш ли например че едно от най-добрите готови мулти-вендор решения е за вукомерс и уърдпрес.

Мога само да кажа че Хикашоп плюс функционалността им за мултивендор - двете общо са с около 30-40% по-малко функции.

Неактивен Михаил Михов

• Администратор
  • Мега Гуру
  • *
  • @Mihail
    • MyWeb1
« Отговор #13 -: 03 Декември, 2015, 17:26:15 »
0
Откак Аутоматик-собственика на уърдпрес купиха вуукомерс, нещата станаха сериозни и не ги поценявай. Смешно не може да е - знаеш ли например че едно от най-добрите готови мулти-вендор решения е за вукомерс и уърдпрес.

Мога само да кажа че Хикашоп плюс функционалността им за мултивендор - двете общо са с около 30-40% по-малко функции.

Нямам нищо против платформите за търговия базирани на уърдпрес и вуукомерс, просто самия уърдпрес като философия не става за това.

Ситуацията става направо кошмарна, ако продуктите минат няколко хиледарки.
И най-лошото в този случай е че в администрацията става пълна боза...

Неактивен Уеб дизайн Seo

• Мега Гуру
  • *
    • 3DWebDesign
« Отговор #14 -: 03 Декември, 2015, 17:37:45 »
0
За философия не знам. Но знам че уърдпрес е безплатен, вукомерс също е безплатен, така че евтино стават прилични магазини.

А приложението за мулти вендор за тях хем е добро, хем не е никак скъпо - струва точно колкото приложението за мулти вендор за хика. Но това само на който му трябва такова приложение разбира се.
« Последна редакция: 03 Декември, 2015, 17:41:42 от Уеб дизайн Seo »