Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Новини:

Автор Тема: Въпрос за шаблон и СЕО при миграция  (Прочетена 8805 пъти)

Неактивен Bo0by

• Разбирач
  • *
  • Публикации: 526
Въпрос за шаблон и СЕО при миграция
« -: 07 Февруари, 2015, 13:21:59 »
0
Здравейте,

Имам един въпрос относно шаблоните и направеното сео.
Въпроса ми е дали ще се загуби сео-то направено на сайт с 2.5, след като го мигрирам до 3 и му сменя шаблона с някакъв друг?

Аз предполагам, че не би трябвало да се окаже влияние на сео-то при смяната на шаблона?

Неактивен t28

• Задържал се
  • *
  • Публикации: 139
    • IP, VPN, VoIP и ISDN/xDSL комуникационно оборудване
Re: Въпрос за шаблон и СЕО при миграция
« Отговор #1 -: 07 Февруари, 2015, 14:14:54 »
0
Здравей,
Преди два-три месеца извърших точно същото "упражнение" - миграция от J 2.5 до J 3.3 със цялостна смяна на шаблона..
При положение, че не променяш линкове, описания и т.н., и естествено цялостното съдържание на сайта, то няма да имаш никакви проблеми по отношение на СЕО_то.
След като приключиш с "гимнастиката" си огледай каноникал линковете, ОСОБЕНО ако сайта е и с VM!!!
При мен бозите бяха пълни, та се наложи да бъркам на Джумлата в "г..а", за да нормализирам нещата, но това е друга тема...
Ако и при теб се получи - свиркай - ще се захванем с "обмяна на опит"..  ;)

Неактивен Bo0by

• Разбирач
  • *
« Отговор #2 -: 07 Февруари, 2015, 14:18:10 »
0
Мерси за съвета  (beer) (beer) (beer)

Иначе относно VM, да в момента сайта е с него, но мисля след миграция да се мине към HikaShop и предполагам няма как да се запазят всички линкове при такава смяна...?

Неактивен t28

• Задържал се
  • *
« Отговор #3 -: 07 Февруари, 2015, 14:23:54 »
0
Точно това беше и моята идея - да мигрирам от Марта към Хиката, но така и не успях да реша проблема със "загубата" на старите линкове, поради което се отказах и продължавам (за сега) на VM.
п.п. Така и не се "престраших" да пусна тема, тук във форума, за запазването на старите линкове....
Бая изчетох из нета по този въпрос, но не намерих достатъчно "кадърно" решение....
Така че, ако те вълнува и теб тази тема - може пък да се отвори нова тема по този въпрос....

Неактивен MOn dsoffn

• Разбирач
  • *
  • Публикации: 1070
« Отговор #4 -: 07 Февруари, 2015, 14:46:21 »
0
Искате да слезете от голфу и да се качите в мерцедес, ама да се запази возията  :) Единствения начин да направите редирект от всеки един линк към съответния нов. Най - лесния вариант е да се направи една хубава страница за грешка 404, която да пренасочва клиента към сайта. Също така може да се направи редирект към съответни раздели, ако продукта е бил за кола правиш за всички тези линкове да те прехвърля в новосъществуващата категория автомобили.

Относно сео-то на шаблона: Възможно е при смяна на шаблона ново преиндексираните страници да бъдат с различно качество от към сео гледна точка. Примерно има някои сео правила, който трябва да се спазват в шаблона и ако те не са спазени сео-то не е качествени. Примерно заглавията трябва да се поставят най - отгоре с h1 така, ако новият шаблон ги поставя на друго място в друг таг, това не е добре за сайта.
« Последна редакция: 07 Февруари, 2015, 14:52:59 от Donbaron.bg »

Неактивен t28

• Задържал се
  • *
« Отговор #5 -: 07 Февруари, 2015, 14:52:21 »
0
Искате да слезете от голфу и да се качите в мерцедес...  :)

Че има ли такива ненормалници?  :o    ;)
Е да де, то това ясно дет го казваш, ама на мен хич не ми хареса варианта с редиректването, както и с Error страницата...  :(

Неактивен MOn dsoffn

• Разбирач
  • *
  • Публикации: 1070
« Отговор #6 -: 07 Февруари, 2015, 14:56:15 »
0
И на мен не ми допада и затова изграждам сайта наново без да правя каквото и да било за старите линкове освен един Error  ;)

Неактивен Михаил Михов

• Администратор
  • Мега Гуру
  • *
  • Публикации: 3915
  • @Mihail
    • MyWeb1
« Отговор #7 -: 07 Февруари, 2015, 23:39:27 »
0
По дефолт структурата на адресите на мартата и хиката са различни.
При всички положения ще има различни адреси, ако не се  направи нещо специално.
myweb1.eu // Български платежни методи за HikaShop

Неактивен Bo0by

• Разбирач
  • *
« Отговор #8 -: 08 Февруари, 2015, 15:52:04 »
0
Благодаря за помощта и полезните отговори.

Мисля да се направи всичко на ново и да се мигрират само основните неща от 2.5 към 3.
Според мен и по - добре ще е да започна на ново изграждането на продуктите отколкото да ги импортвам в HikaShop от Virtuemart(съмнява ме че при този импорт може да има някакви грешки в последствие)

Неактивен grisina

• За малко е тук
  • *
  • Публикации: 2
    • интериорни врати
« Отговор #9 -: 25 Февруари, 2015, 09:34:17 »
0
Аз също благодаря за полезните отговори.
newbielink:http://www.xn--80acbggrbac8bclycdxk.com [nonactive]

Неактивен Уеб дизайн Seo

• Мега Гуру
  • *
  • Публикации: 2818
  • 3D Web Design - разработка на добавки за Joomla
    • 3DWebDesign
« Отговор #10 -: 25 Февруари, 2015, 11:55:39 »
0
Точно това беше и моята идея - да мигрирам от Марта към Хиката, но така и не успях да реша проблема със "загубата" на старите линкове, поради което се отказах и продължавам (за сега) на VM.

От SEO (и бизнес) гледна точка винаги е по-добре да имаш 2 или повече сайта вместо само един, а разноските са почти същите - само ще купите 1 домейн повече. Вместо да затривате старите си сайтове или да ги ъпдейтвате, по-добре оставете стария ви сайт да си работи и просто си направете нов - един или повече. Така хем ще можеш да линкваш сайтовете помежду им, хем и двата сайта ще изкарат повече пари от само един сайт.
Практически Joomla курс и обучения. Записване на 0898615736

Неактивен Bo0by

• Разбирач
  • *
« Отговор #11 -: 25 Февруари, 2015, 21:13:56 »
0
Да, но при този случай, плащането на един домейн в повече не е проблем.
Проблемът е че трябва да се поддържат два сайта, да следиш на Joomla 2.5 дали всичко върви както трябва, дали не е хакнат и т.н
Трябва да се обновява информация и на двата сайта(единия на 2.5 другия на 3) и повечето неща стават двойна работа...

Неактивен t28

• Задържал се
  • *
« Отговор #12 -: 26 Февруари, 2015, 00:28:23 »
0
От SEO (и бизнес) гледна точка винаги е по-добре да имаш 2 или повече сайта вместо само един, а разноските са почти същите - само ще купите 1 домейн повече. Вместо да затривате старите си сайтове или да ги ъпдейтвате, по-добре оставете стария ви сайт да си работи и просто си направете нов - един или повече. Така хем ще можеш да линкваш сайтовете помежду им, хем и двата сайта ще изкарат повече пари от само един сайт.

Еди, не можах нещо да те "хвана". О. к. - да по-вече сайтове - по-вече "далавера", съгласен съм. Ма когато става въпрос за конкретен сайт, с да речем VM на него и просто искаш да смениш Мартеничката с Хика (и имаш проблем със запазването на адресите, поради причини, изтъкнати от Мишо), каква е логиката да правиш чиплак нов сайт, с друг домейн (на кого да го кръстя?).  :-\
Извинявай, може би не съм те разбрал правилно...  :(

Неактивен Уеб дизайн Seo

• Мега Гуру
  • *
  • Публикации: 2818
  • 3D Web Design - разработка на добавки за Joomla
    • 3DWebDesign
« Отговор #13 -: 26 Февруари, 2015, 09:02:49 »
0
Ако количествата труд по ъпдейта са големи, е икономически по-ефективно да оставиш стария сайт да си работи и да си направиш още един, нов сайт. Така ще имаш за същото количество труд (пари) два сайта които винаги ще изкарват повече пари от само единия.

Тоест, в единия случай влагаш два дена труд и имаш само ъпдейт на сайта ти. В другия случай влагаш пак толкова труд, но вече имаш два сайта и потенциал за повече поръчки. Естествено новия сайт няма да потръгне веднага, но печалбите ти задължително ще се увеличат с повече сайтове, няма да намалеят (новия сайт не пречи на стария стига да не вземеш всички текстове и продукти и ги копираш на 100%).

Икономическото правило е просто: Ако труда и разноските по ъпдейта са високи и съпоставими с изработката на нов такъв сайт, НЕ ъпдейтвайте! Оставете сайта да си работи така докато може. И просто си направете още един сайт. Така ще имате нов източник на приходи и поръчки. Дори стария сайт да спре да работи в известен момент, през времето в което той не работи, вие продължавате да продавате с новия сайт.

Виж ако не може стария сайт да работи, ако е хакнат или ако е въпрос на престиж и е в домейн който е супер сериозно развит, ще ви се наложи да ъпдейтнете.

Това за което говоря е правено стотици пъти от мен. Не, не говоря за това че имам много сайтове. Всеки път когато имаме клиент с подобен казус нещата му се предлагат по този начин и няма човек от тях с който да сме го направили и след това да не ме е обсипал с благодарности.
« Последна редакция: 26 Февруари, 2015, 09:05:44 от Уеб дизайн Seo »
Практически Joomla курс и обучения. Записване на 0898615736